fredag 21 september 2012

Anne, mig och Oprah. Om en vänskap och ett läsarinlägg från 2008.

I september 2008 skrev jag ett läsarinlägg om ett tema som hade jäst i mig länge. Jag brukar inte skriva läsarinlägg, men det här kände jag behövde sägas. Och jag står fortfarande helhjärtat för det: Jag tycker att det pratas allt för lite seriöst om Oprah och vad hon gör, i Sverige.

Detta blev startskottet för min vänskap med Anne Claesson i 2008. Vi möttes i ett antal gemensamma intressen, och hon har med sin historia och modiga livsval, varit med att öppna upp för en ny epok i mitt liv. Anne har bl.a. gått från att arbeta som pedagog, till att köpa och driva hotell och hålla i kursverksamhet efter eget hjärta, och hon lever ett kreativt och färgfyllt liv, ungefär som jag själv skulle se mig om några år.

Anne har varit en samtalspartner, vän och mentor för mig från min nyorienteringsprocess i 2008 och fram till nu. Från ett sökande mellan himmel och jord efter vad jag ville göra, till i dag där jag lever ett liv mycket mer överensstämmelse med vem jag är och vad jag drömmer om.


Fika med Anne på Ahlströms...

Vi behöver alla någon som tror på oss, är vittnen till vårt liv och ställer de viktiga frågorna. Vi behöver någon som har gått genom en del själva, för att förstå, någon att se upp till. Jag är otroligt tacksam för att Anne i september 2008 följde sin intuition och tog kontakt med mig efter att ha läst detta läsarinlägget. Annars hade vi aldrig möttes. Det är höst, jag skall tillsammans med Didi, snart spela på Annes hotell för första gång. Fyra år har gått, och så mycket har hänt.

Här är bilden av tidningsutklippen som både jag och Anne har på våra väggar. Jag återger innehållet i det under:

(Publicerades i GP Fria ord, 8 september 2008)

"Ge Oprah Winfrey bättre sändningstid

Jag tycker det är sorgligt att ingen tv-kanal sänder pratshowen Oprah Show på kvällstid, så fler har en chans att få se den.

Programmet tar upp aktuella och viktiga teman, till exempel inom hälsa och livsstil, politik, livssyn. Spännande gäster, ofta samhällskritiska temaval och experter inom olika ämnen drar samtalen till en högre nivå och gör programmet med få undantag informativt och tankeväckande.

På grund av att jag är mammaledig kan jag i år få se detta program som går halv elva och halv två på förmiddagarna i veckodagarna. Särskilt med tanke på att ett program är en repris från gårdagen, så tycks det onödigt att sända båda på dagtid.

Oprah Winfrey är utsedd till den mest inflytelserika kändisen i världen (Forbes 2007). Oprah Show har sänts i över 20 år, och nu sänds den i över hundra länder.

Hennes gästlista är imponerande: Hillary Clinton, GW Bush, Madonna, Bono, Michael Moore kan nämnas. Programmet har blivit utnämnt till en av de bästa tv-serierna under 1900-talet i det amerikanska nyhetsmagasinet Time, och har vunnit flerfaldiga Emmy awards. Böcker som tas upp i showen kommer veckan efter på bästsäljarlistorna.

Vi importerar all möjlig kultur från USA. Vi följer varje steg i USA_s presidentval, kändisliv och skomode, men missar att få ta del i något som har blivit som en institution i USA och kanske påverkar det amerikanska folket mer än något annat.

Många pratshower, båda amerikanska och från andra länder, har importerats till Sverige: Först och sist (Skavlan), Dr. Phil, Letterman, Conan O´Brian, och Larry King för att nämna några, sänds alla efter normal arbetstid. Därför undrar jag varför Oprah, pratshowens drottning, har fått så dåliga sändningstider?

Camilla Bakke"


PS: Detta med sändningstider är mindre aktuellt nu när Oprah show har lagts ned, men den generella hållningen/fördomarna/okunskap (?) är lika aktuell. Nu är Oprah igång med att skapa nåt helt nytt: Ett nätverk samt ett värdens största multimediala klassrum, baserad på andlighet och utveckling. Här snackar vi nytänk på alla plan, ett massivt samtal och lärandeprocess där dagens nya teknologi utnyttjas till fullo. Kolla på denna fantastiska samtal mellan Oprah and Deepak Chopra. Stort gensvar i USA/Canada och många andra länder, men ingen skriver eller undrar över detta i Sverige. Synd att många missar, tänker jag.

PPS: Konserten i Annes hus 2 oktober har vi sett för oss lång tid, och nu var tiden inne att göra det. Det är nästan fullbokat, och jag är väldig glad för de som kommer och vill dela denna speciella kväll med oss.

PPP: Här är Annes Facebooksida. Gå in och gilla! Och om du behöver övernattning i Göteborg någon gång, är detta ditt ställe.

English, very short version: I am writing about how me and Anne met. Anne is the owner of the hotel which we are going to play the concert on tuesday the 2 of october. It was like this: I was writing a post in the paper GP, about the Oprah show in 2008. I thougth, and still think, that she gets far to little attention in Sweden. After that letter was published in the paper, Anne contacted me, and we met and found we had so much in common. She has had an interesting life journey, and has a lot of interesting and enlightened thoughts on personal development and our society, and she has been an inspiration, friend and mentor for me since then. So that´s why this concert is extra special.
This is Annes Facebook page, and I can also recoment this hotel if you ever need one in Gothenburg.