lördag 9 april 2011

Kvinnor och musik

Las ett mycket bra inlägg i GP i dag om kvinnor i musikbranchen:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.596850-ametist-azordegan-kvinnor-borde-tomma-magasinet-oftare
(varför funkar inte länkningsfunktionern här?)

Artikeln väcker stor igenkänning: Få förbilder, grabbkultur.

Själv vågade jag inte spela i band för jag blev 34. Fast det kriblade i fingrarna när jag såg nåt coverband på scen, såg på keyboardisten och tänkte; det där kunde jag gjort också. Men det blev inte så. Vet inte helt varför. Det kan ha att göra med att jag aldrig hade sett nån kvinnlig keyboardist. Eller musiker. Ever (vi hade inte MTV, såg aldrig nån Billy Idol video t.ex). Bland flera saker. Det blev kör och orkester i stället. Den typiska kvinnofällan.

Jag uppmuntrar min sjuåriga dotter att spela gitarr i stället för piano, för att det är ett bättre bandinstrument. Men då vi gick till kulturskolans öppna hus här i vintras, fick jag toktvinga henne till den mörka "bandhörnan", där nån tatuerad kille satt bland stora förstärkare och några gitarrer. Killen är i och för sig bra, hon får prova en frånkopplat elgitarr, sen kommer nån framfus, lite äldre kille och vill prova, tar för sig av rummet och situationen, och min dotter ger, lite lättad, vika, och överlåter platsen till honom. Så klassiskt. Sen går hon till unga violtjejen med mjuk röst, hanterar det lilla söta instrumentet, och får beröm. Och hon väljer fiol. (Dubbeltstön från båda föräldrar, av lite olika anledningar). Hon säger hon egentlig har velat det sedan hon såg Timotej i melodifestivalen. Så på den vägen går det.

Sen ett annat poäng från artikeln: Duktig flicka duger ofta dålig.
Sitter själv på en liten hög med låtar, låtar ja VET är bra text och melodimässigt, men jag vågar inte skicka till någon därför att inspelningarna är halvkassa. Därför att jag vill få sången bättre (och blir aldrig nöjd). Men jag bör acceptera, jag har inte tid, möjlighet eller lust att vara perfektionist. Så man borde skjuta mer vilt runt sig. Inte vara rädd för att få nej, men lita på att det finns någon som kan lägga märke till kvalitet, även om inpakningen är opolerad. Tack för uppmaningen, Ametist Azordegan, om att kvinnor borde tömma magasinet oftare!